Dată: 08 Septembrie 2017
Ştiam cât de important este să le citim copiilor, dar nu mi-aş fi imaginat că acest lucru poate fi demonstrat ştiinţific cu ajutorul radiografiilor creierului.
grafica: Pinterest si Educatie cu dragoste
Lectura stimulează, în emisfera stângă a creierului, acele regiuni responsabile cu înţelegerea cuvintelor, a conceptelor şi cu memoria. Şi asta se întâmplă foarte devreme în copilărie, încă de la vârsta de 3 ani. Asta au observat medicii specialişti când au monitorizat creierul mai multor copii în timp ce părinţii le citeau poveşti.
Cu cât le citeşti mai mult copiilor, cu atât mai mulţi ajuţi neuronii să se interconecteze
spune John S. Hutton, medic pediatru la Cincinnati Children’s Hospital, acolo unde a fost realizat studiul. Şi mai interesant este că activitatea cerebrală era vizibil mai accentuată la copiii care acasă aveau acces la multe cărţi.
Copiii cărora părinţii le citesc în mod frecvent:
- ştiu mai multe cuvinte până la vârsta de 2 ani decât cei care nu au parte de poveşti
- imită sunete, recunosc desene şi răspund la întrebări mult mai devreme
Copiii între 4 şi 5 ani cărora li se citeşte de câteva ori pe săptămână sunt cu şase luni înaintea celorlalţi în ceea ce priveşte dezvoltarea cerebrală. Dacă părinţii le citesc în fiecare zi, acest decalaj se măreşte la un an.
Poveştile pentru copilaşi îi ajută pe aceştia să îşi găsească mai uşor cuvintele atunci când vor să se exprime. Iar asta îi face mai încrezători în ei înşişi.
Şi mai e ceva. Atunci când le citim copiilor, le dăm oportunitatea de a trăi aventurile personajelor şi de a-şi imagina modul în care ei înşişi ar putea reacţiona în diverse situaţii.
Poveştile sunt primul lor contact cu viaţa socială şi prima lor lecţie de viaţă.
Articol bazat pe: studiul Reading Environment and Brain Activation, publicat în American Academy of Pediatrics şi pe articolul One More Really Big Reason to Read Stories to Children, publicat în Psychology Today
Articol preluat de pe www.educatiecudragoste.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Adaugă comentariu