Dată: 11 Noiembrie 2016
Zilele trecute mi-am dat seama că luna decembrie e chiar după colț. Am intrat în fibrilații, deși lista de cadouri e făcută din vară. Nu Crăciunul este problema, ci calendarul de Advent! Ce inventez eu anul acesta, inedit și creativ și interesant, pentru această tradiție mai puțin cunoscută publicului larg?
Ce este calendarul de Advent, mă veți întreba mulți. Să începem cu începutul… Ce este și care sunt semnificațiile Adventului? Adventul este timp de bucurie și liniște, în așteptarea Crăciunului. De Advent se deschid căsuțele târgurilor de Crăciun, iar atmosfera feerică se umple de arome de vin fiert și turte dulci, de glasuri vesele. Probabil că tot din Advent începe și Moș Crăciun să-și pregătească renii și sania, iar poșta lui nu mai face față scrisorilor. Tradiția vine din Biserica Catolică și începe în a patra duminică înainte de 25 decembrie, așa că data diferă de la an la an, între 27 noiembrie și 3 decembrie. În fiecare dintre cele patru duminici de Advent se țin slujbe speciale, în pregătirea Crăciunului, iar în mijlocul familiilor este o tradiție aprinderea câte unei lumânări din coronița de Advent. Corespondentul său în Biserica Ortodoxă ar fi, numai într-o anumită măsură, perioada postului, deși cele două diferă atât prin durată, cât și prin felul în care sunt celebrate. Calendarul de Advent este expresia nerăbdării și a pregătirii în așteptarea sărbătorilor, numărând, la propriu, zi cu zi, până în Ajunul Crăciunului – în Advent, fiecare zi ar trebui să ne îmbogățească sufletește, să ne bucure și să ne introducă treptat în atmosfera Crăciunului.
Măria Sa, Internetul, m-a salvat de la un atac de panică. De anul trecut îmi propusesem ca în loc de calendar de Advent să citim în fiecare seară o carte diferită (idee pe care am menționat-o și în articolul din Campania Împreună creștem cititori), și căutând și mai adânc, am descoperit la editura Crișan cartea Crăciun fericit! de Tony Wolf. Într-o doară, mă gândesc să scriu pe grupul de parenting de pe Facebook că vreau să o comand. Era ora 22, mă pun la somn. Dimineață, sute de notificări, zeci de mesaje private. Ce, a venit sfârșitul lumii, mă întreb, și au uitat să mă anunțe și pe mine? «Ești o curajoasă», mă compătimeau unele mămici, gândindu-se la ce chin va fi când încep livrarea lor. «De unde am siguranța că dacă îți plătesc în avans, chiar vei pune comanda?», încercau să mă testeze altele. Din vorbă în vorbă, fără prea multe zile de gândire, achit la bancă cele 150 de cărți precomandate. Cu toatele visam să ajungă cărțile până prin 1 decembrie, deh, calendar de Advent! Exact în ziua menționată pe site ca posibilă dată de livrare, curierul mă sună disperat: «Doamnă, am 12 colete pentru dumneavoastră, sper că sunteți acasă!» Și nu, nu eram, dar am făcut în așa fel încât cărțile să ajungă la mine. Și din nou mobilizare! Mesaje private pe Facebook, sms-uri, telefoane, că, deh, trebuiau livrate 150 de cărți. 148 de fapt, că mi-am făcut și eu stoc.
Am avut emoții. Am comandat o carte doar pe baza unor fotografii de pe site-ul editurii și a notorietății autorului. Când comanzi pentru tine, e una, dacă se întâmplă ceva rău, ești doar tu dezamăgit(ă), dar când comanzi pentru 118 persoane, șansele să ți-o iei sunt mari! Dar sunt atât de încântată și entuziasmată de ceea ce am găsit în cutii! Cartea este de fapt o cutie frumos colorată, în formatul unei cărți puțin mai mari de A4, ce conține 24 de cărticele-globuri de citit și un brăduț predecupat de confecționat și împodobit (foto mai sus). Fiecare cărticică are o povestioară, o poezie, un cântecel sau o rețetă de prăjitură… Bingo! Calendarul de Advent ideal! Câte o carte de citit în fiecare zi a lunii decembrie, până în seara de Ajun!
Noi ne pregătim de Advent! Să ne bucurăm în așteptarea Crăciunului și să petrecem timp de calitate cu familia noastră, crescând împreună mici cititori!
Un
Crăciun
fericit tuturor
prietenilor voştri
şi sărbători fericite
alături de toţi cei dragi!
Crăciun fericit mamelor,
tăticilor, frăţiorilor şi rudelor
voastre! Crăciun fericit copiilor
Citeste articolul original pe blog.serialreaders.com .
Adaugă comentariu