Dată: 14 Decembrie 2017
Spiritul Crăciunului poate deveni un ajutor de nădejde pentru copii în descoperirea plăcerii de a citi. Poveștile legate de această perioadă sunt pline de farmec, sunt palpitante și se încadrează perfect în atmosfera de acasă, sub bradul împodobit și cu familia cuprinsă de spiritul de sărbătoare. În același timp, este și o perioadă a cadourilor, a surprizelor, așa că, cei mai mulți copii pot fi foarte agitați și ocupați cu scrisorile pentru Moș Crăciun și așteptarea cu sufletul la gură a venirii acestuia cu sacul plin.
Într-o astfel de perioadă de sărbătoare, părinții ar putea să-și încurajeze copiii să citească, seara înainte de culcare, povești de Crăciun. Aceste povești sunt perfecte pentru a-i introduce pe cei mici în atmosfera perioadei și pentru a-i face să fie nerăbdători și mai curioși, să descopere cât mai mult din momentele prin care trec. În primul rând trebuie să te gândești la poveștile pe care să le alegi. În „Povestiri de Crăciun”, disponibilă pe site-ul nostru, poți găsi o serie de povestiri interesante, prezentate într-o formă atractivă pentru cei mici.
Odată ce au fost alese poveștile, urmează fazele de stârnire a curiozității pentru carte și descoperirea plăcerii cititului.
Cititul cu voce tare
Aici, intonația, delimitarea personajelor prin folosirea de voci diferite și variațiile de volum sunt esențiale pentru a-l introduce pe copil în poveste. Odată ce copilul este absorbit de acțiunile personajelor, va deveni din ce în ce mai curios, va dori să descopere și mai mult. Odată ce copilul a ajuns în această stare, părintele poate opri brusc povestea sub un pretext oarecare, să lase cartea și să iasă din cameră. De cele mai multe ori copilul nu se va abține, va lua cartea și va continua singur descoperirea.
Instituirea „orei de citit”
Cititul trebuie perceput ca o plăcere, ca un moment de relaxare. Mai ales în timpul vacanțelor, părinții ar putea, treptat, să instituie un timp dedicat relaxării și odihnei, timp în care activitatea predominantă să fie cititul. Bineînțeles, copilul trebuie să stăpânească această abilitate. În cazul în care nu are încă vârsta necesară pentru a citi singur, poate fi aleasă o carte grafică cu și despre atmosfera sărbătorilor de iarnă sau chiar o poveste ilustrată de Crăciun.
Interactivitatea
Pentru a-l face curios pe copil, trebuie introdus și un element de interactivitate între părinte și copil. Schimbul de cărți ar putea fi un demers interesant, respectiv copiii să aleagă cărțile pe care părintele sau părinții să le citească în timpul „orei de relaxare”.
Un copil curios va fi întotdeauna un copil care va dori să citească pentru a-și satisface această curiozitate și se va transforma într-un adult curios care nu va renunța la cărți și la citit pentru a-și lărgi orizonturile.
Adaugă comentariu