Dată: 25 Ianuarie 2018
Generațiile noi de copii și adolescenți sunt din ce în ce mai greu de îndrumat către citit. Elementele digitale care îi distrag sunt numeroase, diversificate și extrem de atractive. În condițiile în care copilul și adolescentul au toată informația și divertismentul de care este nevoie pe ecranul telefonului mobil, al tabletei sau al PC-ului, îndreptarea interesului către o carte în format fizic este o provocare majoră pentru părinți și profesori. Totuși, ar trebui depuse eforturi în această direcție deoarece beneficiile sunt extrem de importante.
Cărțile și sănătatea cerebrală
Un studiu realizat în 2014, de către Academia Americană de Pediatrie, arată că beneficiile cititului pentru copii și adolescenți se manifestă încă de la vârste foarte fragede, dacă părinții își fac timp să le citească povești cu voce tare. Studiul relevă, prin argumente concludente, faptul că cititul are un efect pozitiv major asupra dezvoltării cerebrale a copilului.
De asemenea, pe lângă funcțiile cognitive se dezvoltă și cele emoționale. Copiii cărora părinții le citesc povești cu voce tare dezvoltă relații afective mai solide cu aceștia. Mai târziu, acești copii vor avea rezultate școlare mai bune deoarece își vor fi dezvoltat vocabularul, având astfel o libertate mai mare de exprimare.
În continuare, copiii care au descoperit de mici cărțile, vor deveni adolescenți mai conștienți de ceea ce vor să devină, sunt înclinați spre a-și stabili obiective realiste pe care să se străduiască să le atingă.
Cititul și formarea personalității
Cărțile nu îi fac pe copii și pe adolescenți doar mai deștepți, în plus îi determină să dezvolte empatie față de cei din jur. Un gen recomandat este ficțiunea, respectiv poveștile, care, spre deosebire de cărțile de non-ficțiune, îi ajută pe tinerii cititori să-și înțeleagă mai bine emoțiile proprii și emoțiile celor din jur.
Aceste funcții se dezvoltă deoarece poveștile transpun copilul în firul lor epic, determinându-l astfel să dezvolte empatie față de personaje, precum și relații emoționale cu acestea, lucruri care se transpun, apoi, în abilități și competențe utile în lumea reală. Acest fapt este demonstrat într-un studiu mai amplu al Universității Emory din Atlanta, Statele Unite.
Cu alte cuvinte, cărțile îi învață pe copii și pe adolescenți lecții importante despre o arie foarte largă de puncte ale vieții cotidiene, așadar, dragi părinți încurajați-vă copii să citească. Cum puteți face acest lucru? Ne vom ocupa într-un articol viitor!
Adaugă comentariu